Csak az a régi, jó víz hiányzik

RENDKÍVÜLI Az ivóvíz is szóba került a mára (február 6-ra) összehívott rendkívüli ülésen, mely A tájékoztató a bajai ivóvízminőség problémákkal összefüggésben című napirendet tárgyalták a képviselők.
2017. febr. 06. 0 comment
A csapból is tiszta víz folyjon! (illusztráció) A csapból is tiszta víz folyjon! (illusztráció)
Bár korábban úgy döntöttek, a hónap végén esedékes tanácskozáson hallgatják meg Mrekva László igazgatót, utóbb meggondolta magát négy képviselő. A baloldali Sikeres Bajáért frakció és Jaszenovics Istvánné (Jobbik) indítványozta a rendkívüli ülést. A Bajavíz Kft. ügyvezetője alapos, írásos beszámolója elkészül a korábban kért időpontra, most szóban tájékoztatta az városatyákat és a megjelent érdeklődőket. Az ivóvíz minősége elsősorban azért romlott a város egyes területein, mert az uniós pályázaton nyert 5 milliárd forintból maximum 5% fordítható felújításra. Márpedig a kiépített új, modern technológia és a régi csövek nem minden esetben passzolnak össze.
A következő fontos feladat elérni, hogy felújításra, illetve a vezetékek cseréjére is írjon ki pályázatot az Európai Unió, ezért érdemes lobbizni, mutatott rá Fercsák Róbert polgármester.
A lakosság is aktív volt, ketten konkrét kifogással éltek a lakásban folyó víz kapcsán, míg volt, aki a közbeszerzési dokumentumokat kérte. Előbbi eseteket az igazgató egyezteti, míg az iratok megtekintése kapcsán Papp Zoltán jegyző felhívta a figyelmet: semmi sem titkos, mindent átolvashatnak az érdeklődők.
Széll Péter (volt polgármester, MSZP) ugyancsak az ivóvíz minőségének mielőbbi helyreállítását sürgette. Egykori alpolgármestere, Barna György (MSZP) előbb csak közbeszólva, majd az SZMSZ ellenére szót kapva is kérte: mielőbb történjen valami a minőségjavítás érdekében.
Az ellenzéki sorokban ülő képviselők közül szinte mindenki szót kért, mielőbbi megoldást kérve.
A kérdések zömét Mrekva László, Fercsák Róbert és Papp Zoltán igyekezett megválaszolni. Ugyanakkor a Sikeres Bajáért 18 kérdése, melyeket péntek éjjel juttattak el a titkárság ímél címére, így a polgármester ma reggel kapta meg, alaposabb utánjárást kívánnak.
A vita gyakran tolódott politikai irányba. Vedelek Norbert (Fidesz) alpolgármester „szocialista szellemjárást” vizionált a teremben, mire bekiabálós válaszok érkeztek.
Fercsák Róbert szakmaiságot kért, s meglepve jelezte: hiába van itt a mérnöki szervezet képviselője, senki sem kérdezi a szakembert. Felkérésére azonban szívesen élt a lehetőséggel Décse Sándor, a Műszaki Ellenőrző Szervezet vezetője. Hangsúlyozta: valamennyi település hasonló gondokkal küzd az új technológia miatt. Dolgoznak, egyeztetnek a szakemberek, de hosszú távon valóban a csövek, vezetékek felújítása, cseréje jelent megoldást. Ettől függetlenül azon vannak, hogy addig is megoldják a problémákat valamennyi település valamennyi háztartásában. Ez azonban még eltart egy ideig.
Mrekva László igazgató kérte: a problémákat jelentsék be a Bajavíz Kft.-nél a lakók, hogy segíthessenek. Abban valamennyien egyet értettek, hogy a legfontosabb feladat az ivóvíz minőségének javítása.
Beszámolóját a képviselő-testület 11 igennel (3 tartózkodás mellett) fogadta el. A február 23-i ülésen pedig ismét napirenden lesz a téma. Géczy Zsolt 

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*