Segítség látássérülteknek

A gyengén látók családtagjait segítő programot indít a kormány. A három milliárd forintos támogatást a család- és gyermekjóléti központok kapják. Feladatuk lesz a vakok és gyengénlátók, valamint családtagjainak segítése.
2017. febr. 07. 0 comment
Szükség van segítségre Szükség van segítségre
A bajai Batiz Melinda egyáltalán nem lát, így telefonon és számítógépen felolvasó programot használ a tájékozódáshoz. Eddig kizárólag férjével és annak négylábú kísérőjével járt a városban. Ám már – egy segítő tanár vezetésével – az önálló, botos közlekedést tanulja. „Először megtanultuk beltéren a botozást, most kültéren tanuljuk. Először együtt, megnézünk útvonalakat, aztán elkezdjük alkalmazni a megtanultakat.”
A gyógyszeres papír apró betűs tájékoztatóját még az éles szeműek is nehezen tudják csak elolvasni, a gyengénlátók pedig gyakorlatilag sehogy. A videós nagyítóval viszont a betűméretet és a színeket is változtatni lehet. Batiz Antal tavaly vásárolta a 70 ezer forintos eszközt pályázati támogatással. A bajai férfi a Rotary Klub Tapintható láthatatlan programjában vesz részt. Helyi diákok segítenek látás- és mozgássérülteknek a ház körül.
A szakmai és civil szervezetek kezdeményezésére a kormány egy uniós finanszírozású, 3,3 milliárd forintos programot hirdetett meg a hozzáférési esélyek javítása, valamint a helyben való segítségnyújtás érdekében. A látássérülteket pedig szakemberek készítik fel az önálló életvitelre. Erre korábban csak Budapesten volt lehetőség, most viszont országszerte 12 helyszínen alakítanak ki úgynevezett elemi rehabilitációs központot. Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár: „A családsegítő szolgálatokhoz szeretnénk telepíteni, hogy segítsék a fogyatékos embereket és hozzátartozóikat.”
Magyarországon több mint 9000 vak és több mint 70 ezer gyengénlátó él. Mivel nem mindenki ismeri a Braille-írást, minél több formában szeretnék megvalósítani az akadálymentesítést, ami a kiadványok és tájékoztatók hangoskönyv formátumban való elérését jelenti. Bajai TV 

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*