Minden századik magyar érintett

LISZTÉRZÉKENYSÉG Ha kialakul, nem gyógyítható. Egy újabb civilizációs betegség, amely egyre nagyobb méreteket ölt hazánkban. A lisztérzékenység bármely életkorban kialakulhat. Magyarországon minden századik embert érinti.
2017. febr. 08. 0 comment
A betegség egyetlen terápiás lehetősége a diéta A betegség egyetlen terápiás lehetősége a diéta
A legfrissebb kutatási eredmények alapján hat hónapos korban érdemes elkezdeni a babáknál a lisztes ételek hozzátáplálását, ez a legideálisabb kor a glutén bevezetésére.
A lisztérzékenység genetikailag meghatározott autoimmun betegség. Dr. Matán Eszter házi-gyermekorvos elmondta: egyre gyakrabban tapasztal ilyen megbetegedést. Tünetei változatosak: jelentkezhet hasmenés, puffadás, fáradékonyság. Gyerekeknél a fejlődés lassulása, elmaradása, a súlygyarapodás leállása. „Megelőzése érdekében fontos, hogy az 5-6 hónapos csecsemő táplálkozásába bevezessük a glutént. Egy fél kekszet vagy egy fél babapiskótát kapjon a gyümölcsbe, hogy kialakuljon a megfelelő toleranciája.”
Ha későn ismerik fel a lisztérzékenységet, akár olyan szövődmények is kialakulhatnak, mint például bőr- vagy májbetegség, depresszió, esetleg meddőség, tudtuk meg Mester Miklóstól, a gluténmentes terméket gyártó Mester Család Optimum Kkt. ügyvezetőjétől. Egyre többen térnek be hozzájuk, hiszen a betegség egyetlen terápiás lehetősége a diéta. „Az orvosok véleménye ez a genetikai eltérés a magyar népesség 30%-ánál megvan. A kiváltó ok lehet hirtelen erős stressz, gyerekkorban egy rotavírus-fertőzés, vagy valamifajta állapotváltozás, például idősebb hölgyeknél a menopauza.”
Magyarországon minden századik ember lisztérzékenységben szenved. A betegség az 1950-es évekig halálosnak számított, manapság azonban már számos lehetősége van a lisztérzékenységben szenvedőknek az egészségesen táplálkozásra. Bajai TV 

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2016.

Jánoska-eresztés
Szezonnyitó Strandfesztivál
Motorcsónak Eb-Vb
21. Bajai Halfőző Fesztivál
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*