A szabályok egyértelműek

ÉLELMISZERBIZTONSÁG Mint emlékezetes, az elmúlt év végén többen megbetegedtek a Bányai szakképző diákjai és tanárai közül.
2017. febr. 08. 0 comment
Az aranygaluska volt a hibás (illusztráció) Az aranygaluska volt a hibás (illusztráció)
A hányással, hasmenéssel és egyéb tünetekkel, valamint lázzal járó betegséggel kapcsolatban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal akkor közölte: december 23-án délután érkezett bejelentés, hogy a Bajai Szent Rókus Kórházban ételmérgezés gyanúval jelentkezett nyolc beteg, akik a Bányai iskola éttermében étkeztek. „A vizsgálati részeredmények alapján a megbetegedéseket valószínűsíthetően a 21-én ebédre felszolgált aranygaluska okozta, melynek mintája Salmonella pozitív eredményt adott. A vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak, pontos adatokkal a vizsgálat lezárásakor szolgálhatunk.”
A Bácskai Napló február 8-án ismét feltette kérdéseit.
Kiderül, pontosan hol, mi és mikor okozta a fertőzést?
– Laboratóriumi vizsgálatokkal alátámasztottan a december 21-i ebéd fogyasztása okozta az ételfertőzést. A NÉBIH laboratóriuma az aznapra felszolgált ételekben (gulyásleves és aranygaluska) Salmonella Enteritidis kórokozót mutatott ki. A Salmonella baktérium jelenléte a fogyasztásra kész ételekben higiénés és technológiai hibák következménye.
Milyen megbetegedéseket regisztráltak és hány főnél?
– A betegekre vonatkozó adatokat az egészségügyi hatóság kezeli. A tőlük kapott információk alapján úgy tudjuk, 89 fő betegedett meg, közülük négyen szorultak kórházi ellátásra. A betegség lefolyásáról részletesebb adatokat tőlük javasolt megkérdezni.
Történt szabálytalanság? Mi a konklúzió, mik a következmények?
– Az élelmiszerbiztonsági szabályok egyértelműek, szabályozatlanság e téren nincs. A szabályok betartásával az ilyen esetek megelőzhetők, mely az élelmiszervállalkozások felelőssége. Az eljárás a járási hivatalban zajlik – válaszolta megkeresésünkre ma a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*