Ellenálló és minőségi

SZŐLÉSZET Egyre nagyobb sikereket érnek el az ellenálló szőlőfajták előállításával Magyarországon. A Pécsi Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete két évtizede foglalkozik új fajták nemesítésével a permetezés nélküli gazdálkodás és borkészítés érdekében. A fajtakísérletek legnagyobb termőterülete a Hajós-Bajai Borvidéken van.
2017. febr. 09. 0 comment
A borotai birtokon 20 fajtát figyelnek A borotai birtokon 20 fajtát figyelnek
Koch Csaba borotai birtokán 20 fajta szőlő növekedését és termését figyelik meg üzemi körülmények között. Ez több száz tőkét jelent fajtánként. Ő foglalkozik legnagyobb területen kísérleti tőkékkel. A legfontosabb szempont az, hogy a különböző betegségekkel szemben (peronoszpóra, lisztharmat, fekete rothadás) mennyire ellenálló a növény. A borász szerint csak a keresztezésekkel érhető el olyan genetikai állomány, ami ellenáll a betegségeknek permetezés nélkül.
„A tiszta európai fajták teljesen védtelenek a gombabetegséggel szemben. Európa területének 2%-a szőlő és gyümölcs, a növényvédő szerek több mint 50%-át erre a területre szórják el. Egy szőlőültetvényt 8-10-szer kell permetezni évente ahhoz, hogy megvédjük a gombabetegségektől.”
Magyarországon az ötvenes évek végén kezdődtek a fajta kísérletek, ekkor született többek között a zalagyöngye, a királyleányka és a bianca. A kilencvenes évektől a Pécsi Tudományegyetem szakemberei vették kézbe a nemesítést. Több gazdaságot bevontak partnerként, így a Hajós-Bajai pincészetet is. Dr. Kozma Pál tudományos főmunkatárs (PTE): „Általában első lépésben 5-10 tőkét szaporítunk le egy magról kelt növényről. Persze néha annyira megfelel elvárásainknak, hogy azonnal minden rügyet beoltunk és szőlőéréskor, borbírálatkor bemutatjuk az új reménységeket.”
A nyugati vásárlók egyre jobban keresik a vegyszerek nélkül készült minőségi bort. A borotai birtokon két fajtával, a Pannóniával és a Bácskával 30 hektáron dolgoznak biotermesztéssel. 2019-ben már bioborokat palackozhatnak. Bajai TV 

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2016.

Jánoska-eresztés
Szezonnyitó Strandfesztivál
Motorcsónak Eb-Vb
21. Bajai Halfőző Fesztivál
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*