Piros vagy zöld?

SZEMÉSZET Magyarországon mintegy 400 ezer, a világon pedig közel 200 millió színtévesztő ember él. Az emberiség körülbelül 4 százaléka tekinthető színtévesztőnek.
2017. febr. 15. 0 comment
Milyen számot látunk? Milyen számot látunk?
Kevesen tudják, hogy a szembetegségek közül az egyik legtöbb embert érintő látási probléma a színtévesztés és a színvakság, mondta el dr. Szabóki Sarolta szemész szakorvos. „A színeket a látóideg szövetben csapok közvetítik az agynak. Három féle érzékenységű csap van. A kék, a zöld és a sárga, illetve utóbbi érzékeli a vörös színt is. Ezek betegségei, hiánya, vagy csökkent érzékenysége okozza a színlátási zavarokat.”
Leggyakrabban a vörös és zöld, vagy ezek kombinációja hiányzik, míg a kék színérzékelés hiánya a legritkább. Ez azt jelenti, hogy részben vagy egyáltalán nem észlelik a színek különböző árnyalatait. A betegség legtöbbször örökletes, általában a fiúkat érinti. A szakorvos szerint a színtévesztéssel együtt lehet élni, sőt a páciensek gyakran nem is tudnak érintettségükről.
Van azonban lehetőség a betegség kezelésére is. Dr. Wenzel Klára egyetemi tanár (BME): „Kidolgoztunk olyan szemüvegeket, melyek a vörös színtévesztőknek jók, valamint olyanokat, melyek a zöld színtévesztőknek jók. Mind a két színtévesztésnek vannak enyhe, illetve súlyosabb fokozatai.” A speciális szemüveggel a színtévesztők lehetőséget kapnak arra, hogy színesben lássák a világot. A szakértő elmondta: a segítséget nyújtó segédeszközök a tervek szerint fél év múlva lesznek elérhetők. Bajai TV 

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*