Lehozzuk a csillagokat!

TÁVCSŐ Két új, automatizált távcső épül Magyarországon. Az egyik a városunkba kerül, a Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriumába. Hegedűs Tibor, a Bajai Csillagvizsgáló igazgatója elmondta: új csillagászati távcsövet kapnak.
2017. febr. 17. 0 comment
Két új, automatizált távcső épül Két új, automatizált távcső épül
Ez egyike lesz annak a kettőnek, amelyre pályázaton nyert 687 millió forint értékű támogatást az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, valamint a Szegedi Tudományegyetem alkotta konzorcium. A 80 centiméter tükörátmérőjű csillagászati távcsövet Piszkéstetőre és Bajára telepítik.
A négyéves projekt szakmai megvalósítása január 2-án kezdődött el. Hegedűs Tibor: „Most indul az előkészítő munka, jövőre pedig Magyarország második legnagyobb távcsöve Baján lesz.”
A kutatók az újonnan beüzemelt automata mérőrendszerrel rövid idejű, izgalmas jelenségeket is tanulmányozhatnak majd, mint például a szupernóva-robbanások és a gamma-kitörések, melyeknél minden másodperc kulcsfontosságú. A közel 700 millió forintból nemcsak távcsöveket, hanem kiegészítő műszereket is vásárolhatnak, továbbá új kollégákat is felvehetnek. Bajai TV

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2016.

Jánoska-eresztés
Szezonnyitó Strandfesztivál
Motorcsónak Eb-Vb
21. Bajai Halfőző Fesztivál
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*