Emléktábla, szobor, meccs

HERCEGSZÁNTÓ A megemlékezésekről és az évfordulókról szólt a péntek a településen. Emléktáblát állítottak azoknak a tiszteletére, akik 100 esztendővel ezelőtt életüket vesztették az első világháborúban. A rendezvényen Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője kiemelte: köszönet illeti Hercegszántót, hogy ennyi nagyszerű embert adott a nemzetnek.
2017. aug. 12. 0 comment
Színes, változatos szántói nap Fotók: SNASSZ/KOPRI Színes, változatos szántói nap Fotók: SNASSZ/KOPRI
Az első világháború során közel 9 millió katonát indítottak harcba a Monarchia területéről, közülük közel 3,5 millióan Magyarországról és Horvátországról vonultak a frontra. A világégés eseményei Hercegszántót súlyosan érintették, a településen több mint százan ragadtak fegyvert a haza védelmében. A római katolikus templomban feliratok őrzik az áldozatok emlékét, 73 nevet olvashatunk le a falakról. A legújabb kutatásokból azonban kiderült, több mint 100 ismert hercegszántói áldozata lehet a világégésnek. Mivel a templomban bővítésre nem volt lehetőség (továbbá az elesettek között voltak más felekezetűek is), emléktábla felállításáról döntött a település. A márványtáblán minden ma ismert, az első világháborúban elesett hercegszántói neve leolvasható.
– A frontra induló harcosok hittek abban, hogy cselekedetükkel hazájukat védik, miközben egy birodalom sorsáról határoznak. Emlékezzünk most azokra a hősökre, akik az évszázaddal ezelőtti múltban a hazájukért, illetve a mi jövőnkért haltak meg. Mert ugyanúgy hősök voltak ők, mint a második világháború, majd az ’56-os forradalom bátor harcosai – mondta Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője.
Az emlékmű ünnepélyes átadása után a résztvevők átvonultak a művelődési házba, ahol a Szántóiak napja keretén belül a település nagyjairól emlékeztek meg. Rövid előadásokban ismertették több más mellett Stipan Kovacev egykori kántor, valamint Arany János Paszkál premontrei paptanár életének legfontosabb eseményeit.
A rendezvényt különlegesség tette, hogy a település szülöttje, Albert Flórián éppen fél évszázaddal ezelőtt vehette át az Aranylabdát. Az érdeklődők megtekinthették a díjat, valamint azokat az ereklyéket, amelyek szorosan kötődtek a Ferencváros és a magyar válogatott labdarúgójához.
A kiállítást követően Hercegszántó központjában leleplezték azt a szobrot, amelyet a település állított Albert Flórián tiszteletére. (Az alkotás Harmath István szobrászművész készítette.) A község polgármestere, Feigl József elmondta: Albert Flórián jelentősen hozzáhárult Hercegszántó hírnevének öregbítéséhez. Bebizonyította, hogy vidékről is el lehet jutni az Aranylabdáig. – Isten hozta újra itthon Albert Flóriánt!
A nap barátságos labdarúgó mérkőzéssel zárult: a Ferencváros és a Hercegszántó öregfiúi mérték össze tudásukat. 

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*