Nigériai vendégek az egyetemen

NKE Nigéria vízügyi szakemberek ismerkednek a magyar vízgazdálkodási módszerekkel és technológiákkal Baján, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán számukra szervezett, mintegy két hetes kurzus keretében. A 13 vendég mindegyike középvezető, gyakorló szakemberek különböző szakterületekről (pl. geológus, hidrogeológus, környezetmérnök, agrármérnök stb.), céljuk, hogy megoldásokat találjanak hazájuk vízgazdálkodási problémáira, elsősorban a Niger folyó miatt fennálló árvízveszély, valamint az ivóvízellátás területén.
2017. szept. 14. 0 comment
A csapatot szeptember 14-én az egyetem Bajcsy-Zsilinszky úti épületében dr. Bíró Tibor, az NKE dékánja és Csubákné Besesek Andrea alpolgármester köszöntötte. Utóbbi felhívta a figyelmüket Baja látványosságaira, különlegességeire, a bácskai vendégszeretetre is, arra kérve őket: vigyék el városunk jó hírét, és térjenek vissza később, akár családjukkal is. Hozzátette: Baja városa büszke rá, hogy vendégül láthatja őket, és szakemberei által tudásával támogathatja a nigériai vízügyi ágazat fejlődését.
Dr. Bíró Tibor dékán felelevenítette: a kapcsolat kb. egy éve kezdődött, amikor a budapesti Víz Világtalálkozóra ellátogatott Nigéria vízügyi minisztere. Azóta magyar szakemberek többször látogattak ki Nigériába, amit a partnetek most viszonoztak. – Jelenleg középvezetők tartózkodnak nálunk, egy hónap múlva pedig felsővezetők érkeznek továbbképzésre. A víztudományi kar több területen is, erős, őket leginkább az árvízvédelem érdekli, hiszen a Niger folyó árvízveszélyes, komoly károkat okoz. A vízgyűjtő gazdálkodást teljesen másként szervezik, mint Európában, de szívesen átveszik a mi tapasztalatainkat, pl. az árvízi előrejelzési módszerünket, ami teljes mértékben. Az ő szakmai kultúrájuk sokban letér a miénktől, de ezeket fejleszteni szeretnék – ismertette a dékán. Hozzátette: Magyarország évszázadok óta küzd az árvízzel, a magyar vízügynek van ebben a legnagyobb történetisége és tapasztalata. Az országba komoly vízhozamok folynak be, számos létesítménnyel védik a mélyfekvésű ártéri területeket. A magyar szakmai tudás generációkon át öröklődik, ez pedig sokat segíthet a fejlődő országoknak is, ahol az árvízvédelemnek még nincsenek komoly hagyományai.
A két ország közötti hagyományosan jó kapcsolatot emelte ki Dr. Hussaini M. Umar is, aki sokat tett a kapcsolatok kiépítéséért. Magyar egyetemen tanult, nyelvtudását is itt szerezte, egykori évfolyamtársaival közösen dolgoztak az együttműködés kialakításán. – Magyarországon épp azt találtuk meg, ami nekünk a leginkább hiányzott. Két napja vagyunk itt, és máris olyan tudást kaptunk az árvízvédelem és ivóvízellátás területén, amiből már otthon is ki lehet indulni – értékelte a szakember. Fülöp Bence, az NKE Fenntartható Tanulmányok Intézete képviselje hozzátette: korábban is jártak már Nigériában, egy hetes árvízmodellezési kurzust tartottak, amelyet 14 hallgatóval kezdtek el, de végül 27-en végezték el. – Nigériában komoly probléma az árvizek kezelése. Arra világítottunk rá, milyen problémák merülnek fel ilyen helyzetekben, mit kell tenni szervezetileg és technológiailag, hogy megóvják a lakosságot és az ipari létesítményeiket az árvízkároktól. Nigériában igen jó a híre a magyar vízépítésnek – tette hozzá a szakember.
A vendégek az első néhány napban elméleti előadásokat hallgattak, különféle módszerekkel és berendezésekkel ismerkedtek, a következő napokban gyakorlati munkát végeznek – ismertette dr. Tamás Enikő Anna, a vízépítési és vízgazdálkodási intézet vezetője. –Terepi mérési módszereket figyelhetnek meg, összehasonlíthatják a saját eljárásaikkal. Tudáscsere is történhet, bizonyos módszereket pedig itt fognak megtanulni. Kis- s nagyobb vízfolyású patakokon, valamint a Dunán és a Sugovicán és vízhozam méréseket végzünk, mintákat veszünk, azokat feldolgozzuk. A környéken és a magyaregregyi telepünkön is dolgozunk velük – mondta az intézetvezető.
A nigériai vendégek a szakmai programokon túl a város nevezetességeivel is megismerkednek.
Sándor Boglárka 

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*