Hal és hajómalom

DUNA Haleresztéssel, kulturális műsorokkal, valamint kemencében sült sárközi borsos kaláccsal és lepénnyel készülnek a bajaiak az október 7-ei hajómalom-ünnepre, tájékoztatott a Bajai Hajómalom Egyesület vezetője.
2017. okt. 05. 0 comment
A hajómalom a Sugovicán (szeptember 22-i fotók) MTI Fotó: Sóki Tamás A hajómalom a Sugovicán (szeptember 22-i fotók) MTI Fotó: Sóki Tamás
Palik Vera elmondta, október első szombatja hagyományosan hajómalom-ünnep Baján: ilyenkor is benépesül a Türr-kilátó melletti Halászati Mini Skanzen. A programok a bajai Rotary Clubbal közös – a Duna halállományának fenntartását célzó – haleresztéssel kezdődnek 10 órakor, majd turisztikai tájolót ad át Vedelek Norbert alpolgármester.
A kulturális műsorok sorát a Császártöltési Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület fellépése nyitja meg, majd a bajai fiatalok alkotta Bodza Banda népi hangszerekkel kísért dalai és a helyi fuvolások szereplése után a Bajai Fiatalok Színháza meglepetésműsora szórakoztatja az érdeklődőket. A programsorozat témájához kapcsolódóan tudományos előadásában a hajómalmokról beszél hallgatóságának Balázs György malomkutató.
A szervezők a gyermekeknek ugrálóvárral és kézműves foglalkozásokkal készülnek, de megnézhetik az egykori vízi életformát, a halászok mindennapjait és eszközeit bemutató Halászati Mini Skanzen tárlatát is. Közben mindkét kemencébe begyújtanak, hogy mindenkit megvendégelhessenek sárközi borsos kaláccsal és lepénnyel.  A rendezvény zárásaként az érdeklődők megnézhetik, a jelenleg még a Sugovicán, a telelőhelyén veszteglő, épülő hajómalmot.Palik Vera felidézte: augusztusban a zsindelyezéssel elkészült a hajómalom malomháza, amelyet a gyergyószentmiklósi Márton László vezetésével építettek meg. Az elmúlt hetekben helyére került a hajómalom főtengelye, a göröndő, a teljes őrlőszerkezet és a malomkövek is. A bajai ácsok a házhajó ideiglenes borítását véglegesre cserélték, jelenleg pedig az erdélyi mesteremberek a felső szintre vezető lépcső kialakításán dolgoznak. Az őrlőszerkezetbe itt lehet majd beleönteni a gabonát. Közben már szinte teljesen elkészült a hajómalom vízikereke is. Ha szakmailag minden kifogástalan lesz, leeresztik a Dunába a kereket, mely megforgatja az őrlőszerkezetet, így lesz a búzából liszt. Úgy alakítják azonban ki, hogy amikor a malom éppen nem üzemel, a kereket felemelik a víz fölé, hogy láthatóvá váljon. A régi időkben ugyanis a Bajához közeli hajómalmok március 31-éig a Sugovicán teleltek, majd október végéig a Dunán működtek.
Az egyesület elnöke a jövő terveiről elmondta: annak érdekében, hogy bemutathassák az egykori vízimolnárok mindennapjait, életvitelét és munkáját, a hajómalom körbejárható lesz. Ehhez a ház- és völgyhajó közötti részt is teljesen beborítják.
Beszélt arról is, hogy májusban, a vízállástól függően, a Jánoska-eresztés ünnepén már búzát is őröl a magyarországi hajómalmosok örökségét bemutató múzeum, amely az egyetlen olyan működő hajómalom lesz a Dunán, amelyet a folyó sodrása hajt.
MTI/BN   

Már a helyén várja a szombati átadót a turisztikai tájoló

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*