Szűrés, mint megelőzés

EGÉSZSÉGÜGY Már tinédzserkorban elkezdhető a rendszeres szűrővizsgálat megelőzés céljából. Dr. Borsós Ilona bajai radiológus főorvos (Duna Klinika) azt mondja, a szűrővizsgálatok már hat hetes korban elkezdődnek. Úgy véli, tévhit, hogy gyermek és fiatal felnőtt korban nem szükséges megelőzés céljából a szakorvosi ellenőrzés.
2017. dec. 07. 0 comment
Ifjabb korban is érmes szűrővizsgálatokra menni Ifjabb korban is érmes szűrővizsgálatokra menni
A férfiak esetében a here és az emésztőrendszeri rákok, míg a hölgyeknél a méhnyak és az emlődaganat a leggyakoribb rosszindulatú elváltozás. „A mammográfiás szűrővizsgálatokat hivatalosan a nemzetközi és magyar orvosok ajánlásával 45 éves kortól kezdik, kétévente ajánlott elvégezni. Akinek a családjában előfordult már daganatos betegség, ott évente meg lehet csinálni. Az ultrahang vizsgálat kiegészítő része az emlőrák-szűrés programnak.”
Az ultrahang nem egy ártalmas vizsgáló módszer így évente többször végezhető. A háziorvostól pedig abban az esetben is kérhető beutaló, ha nincs a páciensnek panasza, hiszen egy laborvizsgálat sok mindent kimutathat.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma novemberben mutatta be azt a szűrőbuszt, melyből 20 járja majd az országot. Tízet általános vizsgálatokra használnának, tízben pedig mammográfiás vizsgálatra lesz lehetőség. Balog Zoltán miniszter: „A két mobil szűrőegység párban települ ki meghatározott útvonalterv szerint. Megyénként felmértük azokat a településeket, melyekben szükség van mobil szűrőegységre.”
A kormány jövőre a vastag- és végbél rendszeres szűrővizsgálatát is bevezeti. Az 50-70 év közötti embereket kétévente hívnák be ellenőrzésre. A rendszer kiépítésére 6,5 milliárd forintot költenek. Bajai TV

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*