Ne a kukába dobjuk!

GYÓGYSZER A téli időszakban a szokottnál is több gyógyszert árusítanak a patikák, ám a megvásárolt készítményeket nem mindig fogyasztják el a betegek.
2018. febr. 09. 0 comment
Sok gyógyszer marad meg felhasználatlanul Sok gyógyszer marad meg felhasználatlanul
A lejárt szavatosságú, vagy már nem használt gyógyszereket sokan tévesen a háztartási hulladékokkal együtt dobják ki. Pedig a termékeket az előírásoknak megfelelően a gyógyszertárakban és kórházakban kihelyezett dobozokban kellene gyűjteni.
Dr. Páll Natália gyógyszerész (Sugó Patika) elmondta, a patikákban kapható készítmények a szavatossági idő lejárta után elveszítik hatásukat, így azokat kizárólag a csomagoláson feltüntetett ideig szabad elfogyasztani. Fontos, hogy a fogyasztásra alkalmatlan készítmények ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe. „Nem szerencsés, ha a többi hulladékkal keveredik. Bejuthat a földbe, a környező vizekbe. Sajnos, már kimutatták, hogy vegyi anyagokkal telítődtek a folyók.”
Az ország összes patikájában megtalálható az a papírból készült doboz, amelyben a már nem használt termékeket gyűjtik. Alkalmazásáról és a szelektív gyűjtés fontosságáról egy plakát is tájékoztatja a pácienseket. Ennek ellenére sokan továbbra sincsenek tisztában azzal, hogyan szabaduljanak meg a hulladékoktól.
Tavaly óta új rendelet szabályozza a lakossági gyógyszerellátás során keletkező hulladékgazdálkodást. Továbbra is a patikákban veszik át a gyógyszereket, de az injekciós tűket, fecskendőket már nem lehet elhelyezni a tárolókban. A megtelt dobozokat minden esetben elszállítják, a gyógyszereket pedig megsemmisítik. Egy felmérés alapján 2017-ben közel 280 tonna fel nem használt gyógyszert égettek el. Ez az eladott gyógyszermennyiség körülbelül három százaléka. Bajai TV

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*