Bartókról képben és zenében

Bartók-nappal kezdődött a bajai Liszt Ferenc AMI hagyományos Művészeti Hete: március 6-án, kedden a Bácskai Kultúrpalotában olyan élményt kínáltak, amely több művészeti ág összefonódását szorgalmazta. A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége a 2016-os Bartók-emlékévben (a zeneszerző születésének 135. évfordulóján) hirdette meg az Országos Bartók Képzőművészeti Pályázatot, amelynek keretében Bartók-művek által ihletett képzőművészeti alkotásokat vártak, különféle technikákkal.
2018. márc. 08. 0 comment
A bajai vizusok is indultak a pályázaton, ezt az anyagot állították ki a kultúrpalota dísztermében, kiegészítve az országos pályázatra érkezett legjobb munkákat bemutató pannókkal. Hazslinszkyné Jaross Adrienn, a Liszt AMI intézményvezetője köszöntőjében kiemelte: az idei Művészeti Hétnek ismét az a célja, hogy bemutassa az intézményben zajló munkát, megszerettesse a gyerekekkel, fiatalokkal a zenét, a képző- és iparművészetet, táncművészetet. – A művészetek által tudjuk megnyitni a diákok érzelmi világát, fejlesztve érzelmi intelligenciájukat, fogékonyságukat, együttműködési készségüket. Ugyanakkor a város kulturális életét is igyekszünk színesíteni rendezvényeinkkel, amelyek során diákjaink bátran állnak közönség elé, megmutatva felkészültségüket és hihetetlen gyökerekkel rendelkező magyar kultúránkat – mondta az igazgató.
A kiállítás anyagát Vörös Henriett, a Vizuális Iskola tanára (a pályázó diákok felkészítője) mutatta be, tolmácsolva Majorcsicsné Ujjady Krisztina intézményvezető üdvözletét is, akinek az ötlete nyomán született meg a képzőművészetet zenével ötvöző Bartók-nap. Amint a művész-tanár kiemelte: a vizuális iskolában hasznosnak és fontosnak tartják a pályázatokon való észvételt, ez kihívást jelent diáknak és tanárnak, a Bartók-művek azonban eleinte komoly nehézségeket okoztak. Később azonban a diákok egyre inkább el tudtak mélyülni bizonyos művekben (pl. A kékszakállú herceg vára, Este a székelyeknél), zene és képzőművészet találkozása pedig maradandó élménnyel gazdagította a résztvevőket. – A tudomány irányítja a világot, a művészet azonban lakhatóvá teszi – foglalta össze a méltató.
Bartók Béla izgalmas és fordulatos életpályáját, gyermekkorát, tanulmányait, a magánéleti kanyarokat, az amerikai éveket, a népdalgyűjtő és feldolgozó-rendszerező munkát Pethő Attila ismertette kortárs visszaemlékezések, kritikák alapján. A zeneszerző munkáiból Szabados Anett (hegedű), Sasi Bulcsú, Gálfi Natália, Csukor Szabolcs, Kalmár Eszter (zongora) és Valter Liza (fuvola) válogatott, mindannyian a Liszt AMI diákjai.
A Művészeti Hét szombatig koncertekkel és műhelytevékenységekkel folytatódik a kultúrpalotában, valamint a Dózsa György úti épületben.
Sándor Boglárka

Facebook képgaléria megtekintése

Polgármesteri Hivatal

Cím: Baja, Szentháromság tér 1.
Tel.: +36 79 /527-100
E-mail:
polghiv@bajavaros.hu
További információk…

Baja Marketing Kft.

Cím: Baja, Szentháromság tér 3.
Tel.: + 36 79/322-591
E-mail: titkarsag@bajamarketingkft.hu
További információk…

Tourinform Iroda

Cím: Baja, Szentháromság tér 11.
Tel/fax: (+36) 79/420-792
E-mail:
baja@tourinform.hu
További információk…

Csodálatos Baja 2017.

XXII. Bajai Halfőző Fesztivál
Best Of Musical
Mágnás Miksa
Operagála
További információk…

Hírlevél feliratkozás

Név:* E-mail:*